Wat is insourcing en waarom moet je eraan beginnen?

Insourcing wordt meestal gekoppeld aan kosten besparen. Jammer, want naast de kostenzijde heeft insourcing nog tal van andere voordelen. Nee, we gaan je niet proberen te overhalen om alles intern af te handelen. The key to success is om een goed evenwicht te vinden tussen outsourcing en insourcing.

Wat is dat nu ‘insourcing’?

Insourcing betekent dat je zoveel mogelijk zaken intern uitvoert. Zijn tegenhanger, outsourcing, wilt dus zeggen dat je verschillende bedrijfsactiviteiten in de handen van externen legt. Bij insourcing ga je een bepaalde expertise in huis halen. Stel: bedrijf A is op zoek naar een IT-expert. Bedrijf B besteed een IT-werknemer uit aan bedrijf A. Dat betekent dat bedrijf A doet aan insourcing en bedrijf B bezig is met outsourcing.

Waarom kies je dan niet voor outsourcing?

Na het uitleggen van de twee termen zit je misschien met de vraag waarom je dan niet kiest voor outsourcing. We maken een korte opsomming.

  • Je drukt je kosten
  • Insourcing geeft de mogelijkheid om meer controle te bewaren over het hele ontwikkelingsproces
  • Fouten kunnen sneller opgemerkt worden en testen kunnen sneller uitgevoerd worden
  • Je bespaart jezelf een hoop tijd
  • Je verkleint de kans op misverstanden
  • Je bedrijf wint meer autoriteit over zaken als materialen, intellectuele eigendom, werkkracht en privacy
  • Je ontloopt het risico om van je intellectuele eigendom bestolen te worden
  • Je kan meer lokale bewoners werk aanbieden
Iedereen is data aan het overleggen aan tafel

Are you in or out?

Insourcing zit in de lift, mede door de kritische blik die consumenten tegenwoordig hebben ten opzichte van ethisch verantwoord ondernemen. Ook de coronacrisis heeft een steentje bijgedragen, door het lokaal winkelen te stimuleren. Dankzij insourcing kan je niet alleen kostenefficiënt werken, maar heb je ook meer controle over het ontwikkelingsproces, ontloop je het risico beroofd te worden van je intellectuele eigendom en creëer je baanmogelijkheden. Uiteraard is het beste dat je kan doen de juiste balans tussen insourcing en outsourcing zoeken voor jouw bedrijf. Dus, wat zijn bedrijfsactiviteiten die jij kiest om in te besteden en welke besteed je toch maar liever uit?

Heb jij een vraag rond trainingen?

Onze trainingscoördinator Geerte staat je graag te hulp.