Wat is Cinema4D?

Wist je al dat er in Adobe After Effects een volledig 3D pakket verborgen zit? Merk jij ook dat er steeds meer 3D content geproduceerd wordt?

Wat is Cinema 4D en wat kan je ermee?

Cinema 4D is op dit moment het meest populaire programma om 3D-ontwerpen te realiseren. Van dit pakket bestaat er een Lite-versie, die standaard wordt meegeleverd bij je Adobe Creatieve Cloud abonnement. De reden dat je het programma echter niet kan terugvinden in je lijst van geïnstalleerde programma’s, is dat je het enkel kan openen vanuit Adobe After Effects. Naast de Lite-versie is er uiteraard ook een meer uitgebreide variant die je kan kopen.

Je vraagt je misschien af waar de naam vandaan komt? Waarom 4D als je in 3D aan de slag gaat? Wel, de 4de dimensie waarmee wordt gewerkt, is de dimensie van tijd. Je maakt dus niet enkel 3D ontwerpen, je kan er ook animaties mee maken in de tijd.

Tot 5 jaar geleden werd er vooral gebruik gemaakt van Adobe After Effects om beelden te animeren binnen een bedrijfscontext. De motion graphics designers van toen zijn echter geëvolueerd tot 3D artiesten. Zij zijn dan ook diegenen die nu zorgen voor een explosie aan Cinema 4D tutorials en 3D visuals.

Lite vs Full versie: wat zijn de verschillen?

Met de Lite versie kan je echt al iets maken waardoor je de grote functionaliteiten van het programma kan leren aanvoelen. Met behulp van een combinatie van basisvormen en objecten, kom je al een heel eind. Aan deze basisobjecten kan je een eigen textuur toekennen, zodat ze realistischer ogen. Een voorbeeld: een kom kan bestaan uit keramiek. Keramiek is wit, heeft een witte glans, maar geen transparantie. (foto toevoegen)

Wat je niet kan met de Lite versie is complexere objecten maken op basis van de standaard modelleringstools. Dit heeft o.a. te maken met de MoGraph module die niet in de Lite versie terug te vinden is.  Deze afzonderlijke module geeft de mogelijkheid om geavanceerder te gaan modelleren. Modelleren is het maken van je object. Bijvoorbeeld: een toetsenbord bestaat uit 1 vlak met daarop toetsen. In de Lite versie kan je basis objecten zoals een kubus, bol, etc. maken. MoGraph laat o.a. toe om complexe uitsnedes te maken.

In de promovideo van onze Zomertrainingen van de voorbije jaren zou je bijvoorbeeld de plant niet kunnen maken in Cinema 4D Lite omdat dit manuele modellering vereist.  En in 3D ontwerpen maakt dat natuurlijk wel het verschil.

Met Cinema 4D Lite versie kan je zeker al ontdekken hoe je 3D kan gaan gebruiken. Wil je meer? Dan zal deze versie niet volstaan.

Waarom zou je als brandowner gebruik moeten maken van Cinema4D?

Als brandowner kom je regelmatig in contact met productvisualisatie. Wanneer je bijvoorbeeld wordt gevraagd om productshots of -videos te maken, zou je aan de slag kunnen gaan met een volledige set-up in een professionele studio, waarbij je niet alleen heel wat betaald voor een locatie, maar ook voor  een externe fotograaf. Vaak is dit proces heel tijdrovend en neemt een dergelijke  fotoshoot een serieuze hap uit je budget. Een andere mogelijkheid is om aan de slag te gaan in Cinema 4D. Nadat je 3D model klaar is, kan je er alle kanten mee uit en maak je in een mum van tijd de ideale productshot. En in tegenstelling tot een  fotoshoot waarbij misschien nét niet dat beeld werd gemaakt dat ideaal zou zijn voor je campagne, pas je in Cinema 4D eenvoudig je “point of view” of belichting aan, en je perfecte beeld is klaar om te gebruiken. Wil je je product tonen op een andere achtergrond of de kleur van je verpakking aanpassen? Dat kan dan alsnog met 1 druk op de knop in Cinema 4D.

Ook fotografen die nu packshots fotograferen, moeten zich wapenen voor de toekomst. Hoe sneller ze mee zijn in deze evolutie, hoe beter. Want de trend van 3D visualisatie voor productshots heeft zich definitief ingezet.

Wordt er bij brandowners al veel gebruik gemaakt van Cinema 4D?

Je merkt sinds enige tijd dat de pioniersfase van Cinema 4D voorbij is. De laatste jaren heeft iedereen, dankzij Adobe Creative Cloud, toegang gekregen tot After Effects, en dus ook tot Cinema 4D Lite. Je merkt dan ook dat voor heel wat creatievelingen de drempel naar 3D zeer laag geworden is.

Binnen corporate bedrijven wordt kennis van 3D (en dus ook Cinema 4D) dan ook gezien als enorme meerwaarde. Vaak starten bedrijven met een 3D geanimeerd logo of een 3D intro in een bedrijfsfilm. Dat evolueert dan in productvisualisatie en vanaf dat ogenblik is ‘the sky the limit’. Als je ziet hoe bijvoorbeeld IKEA 3D visualisaties inzet voor het maken van beelden voor hun catalogus  of hoe architecten zo gedetailleerd mogelijk je nieuwe woning voorstellen, dan begrijp je dat op gebied van beeldtechnologie een stuk van de toekomst in 3D ligt. En met kennis van Cinema 4D binnen je marketingafdeling heb je dan ook een hele stap voor op je concurrenten. 

Wat leer je tijdens de Cinema 4D Zomertrainingen?

Bij Catena Company zijn we er van overtuigd dat we jou in één dag bijzonder veel kunnen leren. Deze zomer voorzien we daarom een training Cinema 4D: basics in één dag. Tijdens deze dag leer je de interface van dit uitgebreide programma verkennen en maak je enkele basismodellen. Deze modellen werk je verder uit met verschillende texturen.

Daarnaast leer je in de module Cinema 4D: the next level over hoe je objecten kan belichten en leer je productshots in 3D maken.

En zo heb je deze zomer reeds na 2 dagen al een mooie basis om aan de slag te gaan met 3D objecten.

Heb jij een vraag rond trainingen?

Onze trainingscoördinator Geerte staat je graag te hulp.