Videomarketing: waarom video’s het zo goed doen op het internet

Van katvideo’s op YouTube tot dansvideo’s op TikTok. Video’s hebben altijd goed gescoord op het internet. Dankzij deze videohype zijn ook de befaamde vloggers ontstaan. Maar naast vloggers, zien ook marketeers het nut van video in. Ben jij er nog niet van op de hoogte? Dan vertellen wij waarom het belangrijk is dat jij begint met video te implementeren in je marketingplan.

Video killed the radio star

Mensen doen liefst zo weinig mogelijk moeite om iets te begrijpen. Laat daar video nu het ideale medium voor zijn. Zonder een te grote inspanning krijgt de consument de boodschap duidelijk binnen. Het vraagt veel minder moeite dan een volledige tekst te lezen. Daarnaast trekt de combinatie van beeld en audio sneller de aandacht dan een statisch beeld.

Maar daar stopt het nog niet. Het grote voordeel van video, is dat je het op verschillende platformen kan inzetten. Je kan het delen op sociale media, je eigen website en via e-mail. Deze crossmediale communicatie maakt het makkelijker om je content te delen. Kortom: je video zal sneller verspreid worden over diverse platformen. Wil je echt de nagel op de kop slaan? Dan voorzie je dat de video aangepast wordt aan het medium waarop het gedistribueerd zal worden. Meestal presteren video’s onder de drie minuten beter dan langere, maar weet dat dit allemaal afhankelijk is van het kanaal dat je gebruikt.

Virale content online

De kracht van videomarketing

Voordat we alle kneepjes van videomarketing gaan uitleggen, is het belangrijk dat je weet wat het inhoudt. Merkelijkheid definieert videomarketing als volgt: ‘Het op een strategische wijze maken en distribueren van videocontent, met als doel het promoten van producten, merken of diensten’. Er is geen bepaald soort video verbonden met videomarketing. Alles kan onder deze term vallen: een bedrijfsvideo, reclamevideo, animatie, instructievideo, promotievideo, testimonial, social video, livestream en productvideo.

Video is een snelle en eenvoudige manier om je doelgroep op een persoonlijke wijze te bereiken. Dankzij de persoonlijke aanpak verbeter je meteen de merkbeleving. Dat zijn twee vliegen in één klap. Video’s worden meestal bekeken op een mobiel. De kans dat je een publiek bereikt dat niet naar televisiereclame kijkt is vrij groot. Maar ook de boodschap is van belang. Voornamelijk voor boodschappen die emoties bevatten is video the way to go. Echter scoren instructievideo’s ook goed. Wanneer je de werking van een product toont in een video, bouw je vertrouwen bij je doelpubliek op. Ten slotte laat Google steeds meer video’s zien wanneer je op zoek bent naar een bepaalde term. Door video in te zetten verhoog je gelijkerwijs je vindbaarheid online.

Het is niet moeilijk, het is gemakkelijk

Een goede video moet niet te veel kosten. Het antwoord zit gewoon in je broekzak. Tegenwoordig zijn smartphones zo geavanceerd dat het de kwaliteit van een professionele camera benadert. Echter heeft een smartphone nog enkele beperkingen waardoor de video niet deze professionele indruk geeft. Maar een gewaarschuwd persoon is er twee waard. Voornamelijk stabilisatie, geluid, dieptezicht, zoomen en ‘noise’ zijn de grootste struikelblokken. Er zijn reeds enkele oplossingen die deze problemen ondervangen. Smartphones zoals iPhone 13, Huawei P50 en Galaxy F22 zijn volop bezig de kloof met professionele camera’s te dichten. Wil je meer weten over hoe je een smartphone kan inzetten voor je bedrijfscommunicatie? Dat kan via onze webinar: ‘Je smartphone inzetten in je bedrijfscommunicatie’ of volg één van onze smartphonetrainingen

Je smartphone in je bedrijfscommunicatie gebruiken

Nog niet overtuigd?

Ben je toch nog niet zeker dat je verder wil gaan met videomarketing? Weet dan dat 64% van je consumenten wel overtuigd zijn na je video bekeken te hebben. Daarenboven worden video’s 10 keer vaker gedeeld dan andere content. Wist je trouwens dat 80% van de content op het internet bestaat uit video’s? Dat wil zeggen dat je toch sterk uit de hoek moet komen om op te vallen tussen je concurrenten. Maar je moet het niet te ver zoeken. Soms heb je het antwoord zelf in handen. Tegenwoordig is de kwaliteit van smartphones zo goed dat je een video op kan nemen met je eigen telefoon. Zo kan je op een kostenefficiënte manier video’s van hoge kwaliteit publiceren.

Heb jij een vraag rond trainingen?

Onze trainingscoördinator Geerte staat je graag te hulp.