Effecten van trainingen op de werkvloer

‘Een leven lang leren’, je hebt het waarschijnlijk ooit wel eens gehoord. De spreuk begint zich meer en meer te verspreiden op de werkvloer. Werkgevers zien het opleiden van hun werknemers eerder als een investering en minder als een kost. Niets is minder waar, je werknemers opleiden heeft meerdere positieve effecten op de werkvloer.

De flexibele werknemer

Het is geen geheim dat de coronacrisis gezorgd heeft voor een krappe arbeidsmarkt. Momenteel staan er 106 vacatures open per 100 werkzoekenden. De kans dat je de juiste kandidaat vindt, die dan ook nog eens beschikbaar is, is miniem. Daarom is het geen slecht idee om je werknemers op te leiden en zo de vacature (tijdelijk) op te vullen. Daarbovenop worden je werknemers flexibeler en makkelijker inzetbaar voor het overnemen van een andere job. Klinkt geweldig, toch? Maar daar stopt het niet. Je werknemers de keuze geven om opleidingen te volgen, beïnvloedt het bedrijfsimago. Zo profileer je het bedrijf als aantrekkelijke werkgever. Die lege vacature zal vervolgens sneller gevuld zijn dan je denkt!

De gemotiveerde werknemer

Opleidingen verhogen eveneens het werkplezier van de werknemer, wat op zijn beurt zorgt voor betere prestaties. Uiteraard helpen gemotiveerde werknemers mee aan een aangename werksfeer op kantoor, wat dan weer de andere collega’s motiveert. Naast de motivatie van de werkkracht, kan er dankzij een uitgebreide kennis meer werk op minder tijd verricht worden. Daarnaast worden de werknemers niet alleen gemotiveerd door het verwerven van kennis, maar het volgen van opleidingen creëert degelijke loopbaanmogelijkheden.   

Werkgever complimenteert werknemer en geeft een schouderklopje

Het gaat verder dan de werkvloer

Het effect is niet enkel intern te voelen. De tevredenheid en motivatie van je werknemers heeft evenzeer invloed op de klanten. Door het sterke imago dat je als werkgever opbouwt, verhoog je de klanttevredenheid.

Even alles opgesomd

Er zijn veel verschillende, positieve effecten opgesomd. Misschien ben je ze allemaal even kwijt. Daarom maken wij voor jou een korte opsomming:

  • Wendbaarder bedrijf
  • Flexibelere werknemers
  • Verhogen werkplezier
  • Betere werksfeer
  • Efficiënter werken
  • Creëren van loopbaanmogelijkheden
  • Hogere klanttevredenheid
  • Imago van aantrekkelijke werkgever

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd om een leven lang leren te stimuleren op kantoor?

Heb jij een vraag rond trainingen?

Onze trainingscoördinator Geerte staat je graag te hulp.